Keep on Shining

Keep on Shining, dat is ons motto. We stralen het uit wanneer we voor ons werk varen als hoofdwerktuigkundigen bij de koopvaardij, maar ook als we in ons verlof distilleren in onze zelfgebouwde distilleerderij in Zwartsluis. Met trots dragen we ons groene karakter uit. We produceren alles op groene stroom en gebruiken ketels van gerecycled materiaal. Wat ook voor een glimlach zorgt? Onze naam Dubhghlas; oud-Schots voor Zwarte Water, de naam van de rivier waar Zwartsluis aan ligt.

Scheepsgroet,
Cees & Laura
Keep on Shining - Dubhghlas Distillery Zwartsluis

Ontstaan Van dolletje naar serieus distilleren

Het begon bij ons informele whiskyclubje in Zwartsluis met een dolletje. Hoe mooi zou het zijn als we onze eigen whisky konden maken? Consumptiebier brouwen deden we al en aangezien distilleerderijbier brouwen een stuk simpeler is, besloten we ervoor te gaan! Op de sloop kochten we een oude koperen Daalderop boiler. Deze bouwden we om naar still. Na jarenlang drinkwater destilleren uit zeewater begonnen we met het echte werk: levenswater distilleren uit bier.

Moonshine

Daarmee brak onze Moonshine-periode van experimenteren aan. Al snel kwamen we erachter dat het distilleren best een beetje verslavend voor ons werkte. Omdat we het zo leuk vonden om te doen, was legaal worden de volgende stap. Maar daarvoor wilden we eerst weten of wat we stookten ook lekker was. Op festivals lieten we onze stooksels proeven aan mensen die met distilleren hun brood verdienden. Dat leverde zulke positieve reacties op dat we de knoop doorhakten.

Dubhghlas Distillery Zwartsluis

De volgende stap was het verkrijgen van de omgevingsvergunning. Een traject waarbij we een bezwaarschrift op te lossen kregen. Nadat we daarin slaagden, konden we de eveneens benodigde douanevergunning aanvragen. Daarbij biechten we eerlijk op wat we zoal deden in onze Moonshine-periode. Met de mededeling ‘je bent nu een volwassen kerel geworden, geen kwajongensstreken meer’, konden we met de bouw beginnen. Dubhghlas Distillery Zwartsluis kon gaan shinen.

Whisky - Dubhghlas Distillery Zwartsluis

Dranken Wat stroomt er uit onze ketels?

Er zijn veel mooie dranksoorten, maar ze allemaal stoken gaat niet. Daarom stoken we alleen dranken die ons zelf erg aanspreken. Ze gaan allemaal uit van zuiverheid, dus geen toevoeging van kleurstoffen of suiker en non-chill filtered. Zelfs onze kruidenbitter is groen.

Malt whisky - Dubhghlas Distillery

Malt whisky

Wetland Single Malt Dutch Whisky

Zowel peated als unpeated. De peated gaat komen in licht, medium en zwaar om de turfgeschiedenis van Zwartsluis te benadrukken. Het worden single casks op vatsterkte.

Grain whisky - Dubhghlas Distillery

Grain whisky

Grain Whisky

Behalve gerst komen er ook nog andere granen in het recept. Het worden single casks op vatsterkte.

New make - Dubhghlas Distillery

New make

100% Grain

Dit komt zo uit de ketel en gaat vervolgens het vat in, waarna het na 3 jaar en 1 dag officieel whisky mag heten. Maar zelfs zonder die rijping heeft het al een mooie smaak.

Incognito - Dubhghlas Distillery

Incognito

Sjaak 531

Technisch gesproken is het een bourbon. Maar omdat het niet in Amerika gestookt is, mogen we het niet zo noemen. Hij wordt wat spicey! Naast 5 delen mais en 1 deel gerst bestaat het recept uit 3 delen rogge. Het worden single casks op vatsterkte.

Kruidenbitter - Dubhghlas Distillery

Kruidenbitter

Dubhghlas’ Botanical Garden

Gemaakt met 100% gerst volgens een recept dat zo geheim is, dat zelfs Cees het niet weet… Voor dit zeer geslaagde ‘heksensapje’ van Laura vormen verse kruiden uit Dubhghlas’ Botanical Garden de basis.

Genever - Dubhghlas Distillery

Genever

Salacia Genever

Bestaat uit 100% graan, maar bevat een hint van zoet vanwege de mais die we meestoken.

Gin - Dubhghlas Distillery

Gin

Neptune Gin

Heeft 100% gerst als basis, maar stoken we volgens meerdere recepten met verschillende kruiden.

Rum - Dubhghlas Distillery

Rum

Merchant Navy Rum

Bevat een basis van 100% suikerrietmelasse op de Engelse manier. Het worden single casks op merchant navy strength. *** Cask 3R201130, 1st fill Quarter Cask Oloroso, 58,57%, 16 Months Old (30-11-'20 t/m 31-03-'22) *** *** Cask 4R201130, 1st fill Quarter Cask PX, 58,47% , 16 Months Old (30-11-'20 t/m 31-03-'22)

Slijterijen Waar zijn onze stooksels verkrijgbaar?

Meerdere slijterijen verkopen onze stooksels. Om niet te hoeven zoeken naar waar onze producten verkrijgbaar zijn, sommen we hieronder alle verkooppunten op.

Mitra Zwartsluis, de Dokter
Google Maps gegevens
Mitra Zwolle, Assendorp
Google Maps gegevens
Mitra Hasselt, Luuk Kleine
Google Maps gegevens
Slijterij & Wijnhandel Bartels
Google Maps gegevens
Slijterij Frans Muthert
Google Maps gegevens
Kisjes-Slijterijen Meppel
Google Maps gegevens
Slijterij-Wijnhandel Sanne-Paul Benting
Google Maps gegevens
Slijterij Rijnsburg | in de Hoftuin
Google Maps gegevens
't Bockje Bathmen
Google Maps gegevens
Whiskybase Shop
Google Maps gegevens
Banketbakkerij & Chocolaterie Ekkelenkamp
Google Maps gegevens

Ook verkooppunt van
Dubhghlas Distillery worden?

Dubhghlas cask owners warehouse Wie wat bewaart, heeft wat om wensen te vervullen!

We bieden onafhankelijke bottelaars, bedrijven die een jubileum gaan vieren, particulieren en lokale whiskyclubs graag de mogelijkheid om bij ons een vat te laten rijpen op de distilleerderij. Dit hoeft niet per se whisky te zijn. Als de drank uitgerijpt is, kan het bij ons gebotteld en van etiket voorzien worden. Laat ons weten welke wensen er zijn, we vervullen ze waar mogelijk.

  • We bieden het vat aan tegen inkoopsprijs
  • We delen de transportkosten
  • Ligt 10 jaar gratis, daarna opslagkosten
  • Bij ons gebotteld, dan Dubhghlas Distillery Zwartsluis op het etiket
  • Niet bij ons gebotteld, dan een Secret Wetland op het etiket
  • Tussentijds flessen vullen

Ook Dubhghlas Cask Owner worden?

Zeemansverhalen Ontdek wetenswaardigheden van zeevarenden!

In ons merk Dubhghlas zijn onze werkzaamheden als zeevarenden en distilleerders sterk met elkaar vermengd. In onze communicatie komen beide visueel en tekstueel terug. Zo ook op onze etiketten. Daarop leiden we wetenswaardigheden uit de maritieme wereld kort in en verwijzen we door naar onze website voor de volledige verhalen. Die zijn hieronder te lezen.

Bilge

Wist je dat… De bilge de laagste plaats op een schip is onder de waterlijn? In de houten schepen van vroeger was deze ruimte continu bemand om te luisteren of er water binnendruppelde. Liggend op een baal specerijen vielen daarbij de ogen nog weleens dicht. We hebben er het gezegde ‘naar het lek liggen luisteren’ (gaan slapen) aan te danken.

Olietanker

Wist je dat… De eerste olie in 1861 getransporteerd werd? Het ging in barrels van 159 liter mee van Pennsylvania naar Londen aan boord van het zeilschip ‘Elisabeth Watts’. Slecht weer onderweg zorgde voor lekkende barrels en stond aan de basis van de ontwikkeling van ‘Charles’, in 1869 de eerste ijzeren olietanker ooit. Goed voor 7.000 barrels ruwe olie aan boord.

Panamakanaal

Wist je dat… De aanleg van het Panamakanaal liefst 33 jaar in beslag nam? Zoveel tijd zat er tussen de eerste schop in de grond in 1881 en het moment dat het Amerikaanse stoomschip Ancon in 1914 als eerste het kanaal bevoer. Bijna 28.000 arbeiders kwamen om het leven bij de afgraving, die de Atlantische en Stille Oceaan met elkaar verbindt.

Scheurbuik

Wist je dat… Scheurbuik tot 1747 de voornaamste doodsoorzaak op zee was? Daar kwam pas verandering in dankzij de Schotse arts James Lind. Hij testte zes probeersels op twaalf zeelieden met scheurbuik. Twee bleken effectief: dagelijks een liter cider of twee sinaasappels en een citroen per dag. Dat Vitamine C hier een rol in speelde, werd pas in 1931 duidelijk.

Slampamper

Wist je dat… De laatste schalm van een ankerketting de slampamper genoemd wordt? Door borging met een stalen pen aan het schip kan deze met een voorhamer eenvoudig losgeslagen worden als het anker vastloopt in de zeebodem. Nu snap je vast beter waarom je geen slampamper genoemd wilt worden, oftewel iemand die niets uitvoert of de kantjes eraf loopt.

Contact Hoe kunnen we helpen?

Flessenpost is gelukkig verleden tijd, maar ook bij Dubhghlas Distillery Zwartsluis kan het even duren voor er een reactie komt. Reageren we niet direct op een belletje, appje of mail? Geen paniek! Dit komt, omdat we op sommige koersen over zee geen satellietontvangst hebben of aan boord te maken hebben met groot tijdsverschil. Zo gauw we daartoe weer in staat zijn, nemen we contact op.

Whisky - Dubhghlas Distillery Zwartsluis

Wij willen zeker weten dat onze drank verantwoord gedronken wordt, dus wij vragen je te bevestigen dat je oud genoeg bent om alcohol te mogen drinken.

Dag
Maand
Jaar